Prisutdelning

Den 16 maj 2024 korades vinnaren av Årets Göteborgsbok 2023 på Riksarkivet i Göteborg. Då var Jubileumsboken en av de tio nominerade, vilken känns fantastiskt! 

Vi gratulerar vinnaren Hisingen: ön i gränslandet!

Läs mer >

Jubileumsbok!

Göteborgs naturhistoriska museums jubileumsbok är nominerad till Årets Göteborgsbok! Den 16 maj 2024 är prisutdelningen på Riksarkivet och det är 10 böcker som är nominerade. Utnämningen görs av Göteborgs Hembygdsförbund i samarbete med Göteborgs Stadsbibliotek, Göteborgs Stadsmuseum och Riksarkivet.

Är du nyfiken på att själv se och läsa boken så finns den att köpa i museets butik samt att låna på folkbiblioteken i Göteborg!

Foto från Bokmässan 2023, taget av Stefan Warnqvist.

Läs mer >

Bilderboksprojekt

Tar mig lite tid till mitt bilderboksprojekt, långsamt framåt leder också framåt, tänker jag 🙂

Vad händer när man upptäcker att det finns spöken och häxor på vinden?

Läs mer >

Bokmässa 2023

På fredag hittar ni mig vid Biblioteksscenen i D-hallen med en hög Jubileumsböcker: Göteborgs naturhistoriska museum: 100 år i Slottsskogen

Fullproppad med berättelser från det första fröet till museum och fram till idag! Jag är huvudförfattare, redaktör och formgivare men det finns ytterligare 14 skickliga skribenter från museet som skrivit om sina områden. 10 miljoner djur i samlingarna och 10 000 i utställningarna – det är helt enkelt upplagt för massor av spännande berättelser! Som valar till häst, flodhästar i berg, lejon i Borås och giftormar på rymmen… för att nämna några!

Kom och prata med mig, titta på boken – och köp en om du orkar bära fler! 📚

Vi säljer den med swish och den kostar 279 kr. Håll ögonen öppna för ev nytt mässpris!

Läs mer >

Jubileumsbok: 100 år i Slottsskogen

Den 8 juli fyller Göteborgs naturhistoriska museum 100 år i Slottsskogen! I och med detta så ger museet ut en bok om dess historia och samlingar med massor av fotografier från arkivet.

Jag har varit redaktör och huvudförfattare för denna och grävt mig igenom arkiven, jagat kollegor för fler texter och satt ihop designen! Det har varit så roligt! Men också läskigt nu såklart – nu när alla andra ska få se den.

Den skapades till er som kanske inte vet så mycket om museet men vill veta mer. Kanske har ni hört om Malmska valen och om elefanten – men hur kom de egentligen dit? Vad händer innanför väggarna – och utanför? Vad är ett naturhistoriskt museum? Varför byggdes det? Vilket föremål i museet har Carl von Linné hållit i och vem av intendenterna brevväxlade Charles Darwin med?

Det är ett fantastiskt hus med så många berättelser och det var en ynnest att få plocka ut några av mina favoriter och sätta ihop till en bok. Så mycket äventyr, mod och kärlek trodde i alla fall inte jag att det rymdes i en gammal byggnad med tio miljoner döda djur…

På framsidan av boken ser vi när Malmska valen vinschas in genom den ofärdiga väggen till den nya valsalen. Då hade den färdats med häst och vagn genom Göteborg från sitt gamla hem i Ostindiska huset, det som idag är Stadsmuseet. Stunden är förevigad av Elisabet Petersson, zoolog på museet, som fotograferade. På baksidan av boken syns en del av ritningarna till museet av arkitekten Ernst Torulf.

För mer information gå vidare till museets hemsida: https://www.gnm.se/

Samt till marinbiologien Kennet Lundins hemsida: http://kennetlundin.se/ då han varit en viktig del i jubileumsbokens tillkomst!

Läs mer >
Ida Öhnell

Bildvisning – Museet flyttar in

Göteborgs naturhistoriska museum invigdes 8 juli 1923, efter många år av planering och byggande. Allt material i den zoologiska och geologiska avdelningen flyttades från Ostindiska huset, nuvarande Stadsmuseet, till den nybyggda museibyggnaden i Slottsskogen. Bland annat Malmska valen färdades med häst och vagn genom staden och vinschades upp för Ekebacken och in i ett hål i väggen. Välkomna på en fotovisning med Ida Öhnell och upplev museet för 100 år sedan.

Fri entré. Ingen anmälan. Föreläsningssalen plan 3.

Programpunkten är en öppen del av årsmötet för Föreningen Industrihistoria i Väst. Men alla är välkomna!

Event på Facebook: https://www.facebook.com/events/1892545037747278/?ref=newsfeed

Event i kalendariet på museets hemsida: https://www.gnm.se/aktiviteter/kalendarium/

Läs mer >

Gravmonumentet i Hällstad

Så roligt att så väldigt många kom och stannade på mitt föredrag!! Och vilka spännande samtal vi hade! Tack till alla som kom, vilken bra publik!! Och tack till Hembygdsföreningen Norra Ås som bjöd in mig! 😊💐

Vilken härlig solig septemberdag vi fick! ☀️🌭☕🍰

Jag fick dessutom två fantastiskt fina muddar som tack! Med design inspirerat från Hällstadsmonumentet av Åsa på @svartstick 💜

Tack till er som tog lite foton! 😊🙏

Om ni vill lära er mer om Hällstadsmonumentets spännande bildvärld så finns min magisteruppsats på GUPEA, öppen för alla att läsa. Följ länken: https://gupea.ub.gu.se/bitstream/handle/2077/29245/gupea_2077_29245_1.pdf?sequence=1

Läs mer >
Hällstad

Kulturhistorisk föreläsning

Norra Ås Hembygdsförening inbjuder, tillsammans med Svenska Kyrkan, till SOMMARFEST!

☀️🌭🍰☕🌻

Hällstad kyrka söndagen 4/9 kl 11-15.

Gudstjänst med präst Åsa Jockisch.

Lättare lunch.

Kulturhistorisk föreläsning om Hällstadsmonumentet av Ida Öhnell, författare och konstnär.

Avslutning med fika.

Läs mer >

Bokprojekt

Hallå! Jag skriver fortfarande men jag skriver för närvarande inte på egna manus utan på en jubileumsbok! Historisk fakta och information om Göteborgs naturhistoriska museum! Museet fyller 100 år i Slottsskogen nästa år och då ska boken vara klar!

Så nuförtiden gräver jag ner mig i museets tidningsarkiv, bläddrar i årsböcker och tittar i fotoarkiv tills ögonen blir torra! Det finns så mycket att berätta om och jag hoppas att ni vill läsa om museets märkliga historier när den blir klar sen! Flera kollegor kommer också att bidra med texter. 🐒🐋🐘🐊

Men misströsta icke ifall ni längtar efter mina äventyrsböcker! Jag kommer hitta något sätt att få Häxans lärling till marknaden. Jag lovar!

Läs mer >