BloggNewsNyheter

Jubileumsbok: 100 år i Slottsskogen

Den 8 juli fyller Göteborgs naturhistoriska museum 100 år i Slottsskogen! I och med detta så ger museet ut en bok om dess historia och samlingar med massor av fotografier från arkivet.

Jag har varit redaktör och huvudförfattare för denna och grävt mig igenom arkiven, jagat kollegor för fler texter och satt ihop designen! Det har varit så roligt! Men också läskigt nu såklart – nu när alla andra ska få se den.

Den skapades till er som kanske inte vet så mycket om museet men vill veta mer. Kanske har ni hört om Malmska valen och om elefanten – men hur kom de egentligen dit? Vad händer innanför väggarna – och utanför? Vad är ett naturhistoriskt museum? Varför byggdes det? Vilket föremål i museet har Carl von Linné hållit i och vem av intendenterna brevväxlade Charles Darwin med?

Det är ett fantastiskt hus med så många berättelser och det var en ynnest att få plocka ut några av mina favoriter och sätta ihop till en bok. Så mycket äventyr, mod och kärlek trodde i alla fall inte jag att det rymdes i en gammal byggnad med tio miljoner döda djur…

På framsidan av boken ser vi när Malmska valen vinschas in genom den ofärdiga väggen till den nya valsalen. Då hade den färdats med häst och vagn genom Göteborg från sitt gamla hem i Ostindiska huset, det som idag är Stadsmuseet. Stunden är förevigad av Elisabet Petersson, zoolog på museet, som fotograferade. På baksidan av boken syns en del av ritningarna till museet av arkitekten Ernst Torulf.

För mer information gå vidare till museets hemsida: https://www.gnm.se/

Samt till marinbiologien Kennet Lundins hemsida: http://kennetlundin.se/ då han varit en viktig del i jubileumsbokens tillkomst!