Funderar du på att crowdfunda din bok?
Att crowdfunda sin bok är att be potentiella läsare att förköpa den och stödja dess tillblivelse. Detta kallas även för mikrofinansiering. Typiska sajter för detta är de USA-baserade Indiegogo och Kickstarter. Men det finns även den nya svenska Mindora och flera andra andra plattformar.
Men crowdfunding är inte bara ett alternativt sätt att finansiera sin bok. Genom kampanjen testar du om det finns en marknad för din bok innan den ens finns på marknaden! Och inte bara det, genom kampanjen gör du dina läsare delaktiga i ditt projekt, vilket skapar en större vilja hos dem att sprida vidare boken sen: De blir bokens ambassadörer!
Konkreta tips att tänka på inför att skapa en crowdfundingkampanj
Vilken är din målgrupp, kan du nå dem genom en crowdfundingkampanj? Eller bör du fundera på andra finansieringssätt? Ju mer expressiv bok du har (exempelvis mycket bilder eller fakta) ju lättare blir det att få investerare intresserade. Rollspel, serieböcker och illustrerade böcker dominerar fortfarande crowdfundingmarknaden inom bokområdet men det betyder inte att andra böcker inte kan nå ut.
Ett sätt att nå ut med sin bok är att ge generösa provsmak av den. Ge textprov på din bok, jag bjöd på hela 6 kapitel under kampanjens gång och jag lade ut ett kapitel i veckan under kampanjearbetet.
Skapa empati för dig. Ha en video på dig själv när du pratar, gärna en enkel hemmavideo där man får se att det är en verklig person bakom projektet. Kanske till och med någon som man kan känna igen sig i och få empati för. Människor älskar att få vara med och förverkliga andra människors drömmar.
Marknadsföring är A & O! Se till att marknadsföra ditt projekt mycket under kampanjens gång och uppdatera dina följare om vad som händer. Nå exempelvis ut genom sociala medier (blogg/facebook/instagram osv.) och prata om det vitt och brett med alla du känner och förbered dem på vad de kan göra och när! Var konkret men inte säljande. Testa också att möta människor där potentiella läsare samlas. Jag delade ut testläsningsexemplar av boken med information om kampanjen på bibliotek, konvent och parader där jag räknade med att mina läsare, och potentiella crowdfundare, fanns.
Var tydlig med varför just du behöver crowdfunding, visa upp en graf på kostnaderna och tidsplanen samt tala om varför vi andra skulle vilja läsa din bok: Varför behövs den? Vad skiljer den från andra böcker i samma genre? Allt detta ska finnas tydliggjort på kampanjsidan.
Krydda upp kampanjen med bild, musik och/eller film där man får en känsla av boken (du måste naturligtvis ha rättigheterna till det som du lägger upp). Jag hade allt detta eftersom jag även är illustratör och hade turen att ha animatörer och musikproducenter fem meter från mitt skrivbord! Om man inte kan få hjälp så kan man ändå göra något själv, det behöver inte se professionellt ut (har man råd att bekosta en snygg reklamkampanj så behöver man ju inte pengar genom crowdfunding!), men man behöver kunna förmedla sin idé.
Lägg upp fem till tio olika summor som crowdfundaren kan välja på. Tänk på att en crowdfundare kan ha helt olika motiv och budget. En del crowdfundare har lite pengar och vill ha så mycket de kan för dem medan andra har mycket pengar men vill inte ha så mycket tillbaka. Börja med en ”kaffe-nivå” (50 kr) som alla dina vänner lätt kan bidra med. Fortsätt med nivåer där det går att förköpa en eller flera böcker för några hundralappar. Se sedan även till att ha höga nivåer, tusenlappar, där du kanske säljer författarbesök eller workshops och någon nivå där du istället ger ett visst antal böcker till olika välgörande ändamål.
Främsta tipset är att surfa runt på crowdfundingsajterna och se hur andra med liknande projekt har lagt upp sina kampanjer. Vilka lyckas och vilka lyckas inte? Hittar du några nämnare för de lyckade projekten? Någon som lyckas väldigt bra av svenska aktörer är Herman Hednings Jonas Darnell som bland annat gett ut Brewing Bastards tillsammans med Peter Eronsson genom att finansiera på Kickstarter. Men även en okänd aktör som jag själv kan lyckas: Trollkarlens arvinge finansierade jag på Kickstarter i maj-juni 2016.
Kom ihåg att en crowdfundingkampanj inte bör pågå längre än 30 dagar, då kan backarna tröttna eller hinna glömma bort kampanjen. Om du dessutom stöttar andra projekt på sajten så syns detta i din profil och någon som är givmild åt andra är lättare att ha empati för. Så stötta och få stöttning!
Lycka till! / Ida
Min trailerfilm till Trollkarlens arvinges crowdfundingkampanj:
Animation av Jakob Nyström (Soja Infografik), soundtrack av Mathias Rexius (Rexius Records) och illustrationer av Ida Öhnell.
*Bild överst av illustratören Dennis Eriksson till magasinet Tecknaren.