BloggNyheter

2016: Året då jag mötte mina rädslor

För ett år sedan satt jag med ett manus som inget bokförlag ville ha, ett brustet hjärta och en tom plånbok. Jag har varit med om värre, men det var ingen direkt humörtopp.

Men jag hade en plan: 2016 skulle vara året då jag skulle lyfta mina vingar och flyga.

Det finns mycket att säga om 2016, det var inte ett år som går till historien som ett vidare positivt år. Men för mig var det ändå det. För även om det var riktigt jobbigt tidvis, och utmattningsyndromet väntade kring hörnet tillsammans med de där negativa tankarna, så sa jag: ”Okej, men jag ser den större bilden och små snedsteg kan inte rubba den bilden.” Så jag fortsatte att sätta upp delmål för att ta mig framåt. Min bok Trollkarlens arvinge skulle komma till sina läsare, punkt slut.

Hela våren slutredigerade jag mitt manus och gjorde en plan för en Kickstarter-kampanj. Genom den tänkte jag nå ut till mina läsare innan boken ens var tryckt och de skulle där kunna förköpa och stötta boken. På mitt frilanskontor så blev snart alla involverade i kampanjen. Mina vänner och kontorskollegor gav mig alla sina specialkunskaper: video, hemsida, musik, crowdfunding… och varje pusselbit de gav mig lade jag in i kampanjen.

I mitten av maj 2016 så lanserade jag kampanjen. 30 dagar skulle den gå och 40 000 kr behövde samlas in för att kunna utforma och trycka upp boken. Nådde jag inte målet, så fick jag inga pengar alls. Det var mycket förarbete och jag pratade med alla jag känner om kampanjen (ja, släng dig i väggen Jante). När jag sedan lanserade trailern för boken så nådde den 15 000 människor.

Vid mitten av juni kunde jag konstatera att boken skulle tryckas, jag hade inte bara nått mitt mål utan även gått förbi det. 108 människor hade backat boken. Den grafiska formgivaren kontaktades och så blev bokresan ett snäpp verkligare. I mitten av augusti anlände 1000 ex rykande färska exemplar av boken. De anlände precis när jag satt på flyget ner till Salzburg och DHL hittade inte till min släktgård. Den snälle chauffören letade dock upp telefonummer till min familj och lyckades leverera ändå. Så när jag landade på österrikisk mark hade jag många missade samtal samt ett MMS på en bokpall som inväntade min återkomst.

3 september 2016 släppte jag boken med mingel på Science Fiction Bokhandeln i Göteborg. Den hjälpsamma personalen såg till att bokens resa fick börja med stil. Sedan var det bara för mig att kavla upp ärmarna och lära mig allt om hur man distribuerar och marknadsför en bok: Ingen chans att backa ur längre, nu var det bara framåt och uppåt som gällde. Positiva recensioner började trilla in, biblioteken började köpa in och det började komma beställningar från Adlibris dagligen. Vid Jul 2016 kunde jag konstatera att jag snittade på 25 böcker sålda i veckan.

Nu ett år efter att jag bestämde mig för att trycka och lansera boken själv, så blev den utnämnd till topp 10 av egenutgivna böcker i Sverige 2016, av Selmaprisets jury (läs mer om vilka vi är som tävlar om priset på Vulkans hemsida). Och när jag går in på bokhandeln eller på biblioteken så hittar jag nu min bok på Tips-hyllorna. Det är helt overkligt!

Jag gav mig inte, jag trodde på min inre övertygelse och jag lyfte mina vingar och flög.

 

Jag önskar dig som läste ett fantastiskt 2017! Håll fast vid det som känns rätt i hjärtat, så följer resten av världen efter.

Bästa hälsningar

Ida Öhnell

 

För att få nyheter om Trollkarlens arvinge direkt i ditt flöde: följ mig på Instagram eller på Facebook

Porträttfotografi av AnnaCarin Isaksson

 

[product id=”1461″]