BloggNyheter

Några tankar om självpublicering

Att ta tag i saken själv: Att ge ut själv?

Det var ett märkligt steg att ta men också något som helt ändrade min världssyn. Och det som hände var att jag fick en uppenbarelse:

Du är en entreprenör så fort du börjar skriva den första meningen i din bok. Från och med då är det Du själv och ingen annan som bestämmer om ditt manus ska bli läst. Det är Du som bygger relationen till läsarna och det är Du som kan påverka spridningen av din bok.

Nu ska jag inte säga att stora marknadsföringsmuskler som vissa förlag kan erbjuda inte gör någon skillnad. Men första steget behöver en ofta ta själv. Och att förlora största delen av vinsten till storförlaget, är det skäligt? På ett stort förlag finns många möjligheter för dig och din bok att växa, men du är då också bara en till i ett stort hjul som matas på framåt. Lura inte dig själv att tro något annat: det är upp till Dig då också.

Det slutar aldrig att vara upp till dig själv om du och din bok når ut. Så är du villig att kämpa för din bok?

Att ge ut själv är svårt, intressant och roligt. Det är att utmana sina egna föreställningar om vem en är, vad en ska göra och att slänga Jante i papperskorgen. Ingen bestämmer om din bok är bra nog, den behöver inte silas genom popularitetsfiltret, det är till sist bara upp till dig själv och dina läsare.

Att tro på sig själv så mycket? Kan en göra det utan att framstå som ett fån? Nja, kanske inte, men den smällen var jag personligen beredd att ta. För jag kanske skulle bli ett fån men alla skulle veta att jag minsann också var modig. Jag kan leva med att vara ett modigt fån.

Det har varit en spännande resa och jag har lärt mig branschen från grunden genom att ge ut själv. Jag skulle inte vilja ha den resan ogjord och om du sitter och funderar på att ge ut själv så säger jag bara: Kör!

Kunskap och erfarenhet finns alltid att få av andra som gjort samma sak. För även om du ger ut själv så tro inte för den sakens skull att du är ensam!

/ Ida

 

Bildbyline av Skrivarpodden